Dobberantennes, hengelhouders en beetverklikkers in de hengelsport

Carbon profielen worden in de hengelsport veelvuldig toegepast. De belangrijkste toepassing is bij de productie van dobbers. Het drijflichaam van de dobber wordt veelal gemaakt van Rohacell hardschuim of balsahout. Voor de onder- en bovenantennes wordt vaak gebruik gemaakt van microprofielen van glasvezel of carbon.

Als bovenantenne wordt regelmatig gebruik gemaakt van glasvezel staven en buizen. Een glasvezel antenne is van nature blank/transparant van kleur. Door de glasvezel antenne te voorzien van een fluorescerende laklaag lijkt de antenne optisch dikker. Men kan dus met behoud van een goede zichtbaarheid met een dunnere antenne vissen.

De carbonprofielen worden vaak als onderantenne gebruikt. Door het lagere soortelijk gewicht kan men er qua volume kleinere pennen mee maken met een groot draagvermogen.

Voor zowel glasvezel als carbon micro-staven en -buizen van DPP geldt dat zij perfecte hechtingseigenschappen hebben zonder dat zij ontvet of geschuurd hoeven worden. Het verlijmen van de antennes met de drijvers is daardoor eenvoudig en de hechting zeer goed. Bovendien zorgen de gunstige elastische eigenschappen van het composietmateriaal ervoor dat de antennes nooit krom worden.

Behalve bij de vervaardiging van dobbers worden composietstaven en -buizen (eventueel telescopisch) ook ingezet als constructie-elementen voor hengelhouders en beetverklikkers.

« Terug