Constructiemateriaal in de modelbouw

Steeds vaker wordt in de modelbouw gebruik gemaakt van composietmaterialen. Vooral bij de bouw van modelvliegtuigen worden veel carbon- en glasvezelversterkte kunststoffen verwerkt. Natuurlijk zijn mechanische eigenschappen en het lage gewicht hierbij bepalende factoren. Naast deze unieke eigenschappen van composieten is ook de goede verlijmbaarheid een doorslaggevende reden om DPP-micropultrusies als constructiemateriaal te gebruiken in de modelbouw.

Achterlijsten, voorlijsten, liggers, vleugelpennen, capstrips, frame-elementen en trek- en duwstangen zijn voorbeelden van toepassingen in de modelvliegtuigbouw, waarbij profielen van DPP kunnen worden ingezet.

Ook bij de bouw van modelboten en –auto’s worden strips, buizen en staven van carbon en glasvezel toegepast. Een typerend voorbeeld is het gebruik van carbon buizen als masten of gieken in modelbouwboten.

F3P Modelvliegtuig (rechten: Donatas Pauzuolis).

F3P Modelvliegtuig (rechten: Donatas Pauzuolis). Het is Alexey Lantsov (Rusland) en Donatas Pauzuolis (Litouwen) gelukt het gewicht van dit vliegtuigje met de helft terug te brengen naar 37 gram, mede door het gebruik van DPP profielen.

« Terug