Onderdelen van robotarmen en manipulatoren

Vanwege de hoge bewegingssnelheden en nauwkeurigheid worden in robotarmen en manipulatoren veel koolstofversterkte profielen toegepast. Naast de mechanische eigenschappen van koolstofvezel is hierbij ook de lage uitzettingscoëfficiënt van groot belang. Hierdoor worden de machineonderdelen minder gevoelig voor temperatuurwisselingen.

Carbon profielen worden veel gebruikt als constructieve delen in de manipulatoren en robotarmen. De constructie kan bestaan uit een vakwerk van carbon staven. Een andere toepassing is de robotarm te vormen van thermoplastische kunststof middels het spuitgietproces en dit spuitgietdeel inwendig te verstijven met carbon profielen (inserts). Wederom een typische “hybride” materiaalkeuze die het beste van twee werelden combineert: de vormvrijheid en efficiëntie van het spuitgietproces en de mechanische eigenschappen van carbon profielen op de plek in het onderdeel waar deze het best tot hun recht komen.

Naast de constructieve delen worden ook de aandrijfstangen (push rods) in manipulatoren vaak van gepultrudeerde carbon staven gemaakt.

Meer weten? Neemt u dan eens vrijblijvend contact met ons op.

« Terug