Vleugels van zweefvliegtuigen of ultralights en windmolenbladen

De moderne kunststof vleugels van zweefvliegtuigen of ultralights zijn als schaalconstructies opgebouwd. De vleugel bestaat uit een boven- en onderschaaldeel. De schaaldelen worden vaak opgebouwd uit een sandwichconstructie: Een boven- en onderlaminaat van vezelversterkte kunststoffen met daartussen een lichte vulstof als kernmateriaal (bijvoorbeeld polyurethaan schuim). Als vezels in het laminaat worden meestal glas- of carbon weefsels toegepast die onder 45° in de huid gepositioneerd worden zodat de gesloten schaalconstructie de vleugel optimale torsiestijfheid biedt.

Lokaal op het dikste punt van de vleugel wordt, over de lenterichting (spanwijdterichting), een aantal lagen uni-directionele vezels verwerkt. Deze versterkingen noemen we de gordingen en ze geven de vleugel de benodigde buigstijfheid. Tussen de gordingen bevinden zich de lijfplaten die de gordingen op afstand houden. De gordingen worden meestal in de boven- en onderschaal verwerkt of in de lijfplaten. De gordingen en lijfplaten vormen samen de ligger van de vleugel die de doorbuiging van de vleugel moeten minimaliseren. Vaak worden in de vleugel ook nog ribben verwerkt die de schaaldelen op afstand houden.

In het onderstaande filmpje wordt een sterktetest uitgevoerd op een met carbon versterkte vleugel van een ultralight vliegtuig.

Een moderne ontwikkeling is het gebruik van gepultrudeerde carbon staven of lamellen (strips) als gordingmateriaal. De carbon profielen worden rechtstreeks ingelamineerd tussen de andere vezellagen van de huiden of lijfplaten. Belangrijkste voordeel is de zeer hoge en betrouwbare kwaliteit van de DPP pultrusieprofielen. Bovendien bespaart het veel productietijd aangezien het handmatig lamineren van de unidirectionele vezels zeer arbeidsintensief is.

Op vergelijkbare wijze worden ook koolstof versterkte lamellen en staven als wapening in windmolenbladen toegepast.

« Terug