Semi-uitgeharde of na-geharde carbon- en glasvezelprofielen

Voor bepaalde toepassingen kan het zinvol zijn de koolstof- of glasvezelversterkte profielen offline na te harden (post-curing). Dit heeft een positieve invloed op de temperatuurbestendigheid (glastemperatuur) van het product. Tevens kan men hiermee zeker stellen dat de matrix 100% is uitgehard en er geen restmonomeren in het product aanwezig zijn. Vooral bij medische toepassing is dit van belang.

Het tegenovergestelde kan ook zinvol zijn. Door het profiel beperkt te laten uitharden (semi-cured composietprofielen) blijft het product vervormbaar. Bij verhoogde temperatuur wordt de matrix weer vloeibaar en is het product onder druk vervormbaar. In deze vervormde toestand kan het product dan verder worden uitgehard. Eigenlijk worden de composietpultrusies in dit geval gebruikt als pre-pregs. Dit biedt een scala van mogelijkheden. Een paar voorbeelden:

  • Dunne strips kan men een kromming geven
  • Aan carbon pennen kan men een kop persen
  • Composiet lamellen kunnen ingelamineerd worden in pre-pregs en bij verhoogde temperatuur en druk “samensmelten” tot één laminaat

Heeft u een specifieke vraag over een innovatieve maatwerkoplossing, neemt u dan vooral contact met ons op. Graag denken we met u mee.

« Terug